Tijdlijn Cultuur, Zorg & Welzijn

Ruimte vrij in je agenda op dinsdagmiddag 4 oktober? En wil je meer weten over de toegankelijkheid van de cultuursector en de rol die gemeentelijk cultuurbeleid hier in kan spelen?
Geef je dan snel op voor de bijeenkomst die LKCA organiseert i.s.m. the British Council en het Ministerie van OCW.

Zij organiseren op dinsdagmiddag 4 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur een bijeenkomst om hierover van gedachten te wisselen.

Sinds de ratificatie van het VN-verdrag in 2016 wordt er (extra) hard gewerkt aan een toegankelijke maatschappij voor mensen met een beperking. Er zijn mooie voorbeelden van samenwerkingen tussen de cultuursector en lokale overheden. Zowel in Nederland, als internationaal.

Kun jij inspiratie gebruiken voor visieontwikkeling en beleid rondom inclusief cultuurbeleid, in het bijzonder (sociale) toegankelijkheid? En wil je naar huis met praktische tools waar je morgen mee aan de slag kan? Kom dan naar deze middag, en schrijf je in via deze link: https://www.lkca.nl/agenda/maak-werk-van-toegankelijkheid-in-cultuurbeleid/.

Eliza Perez heeft dit bericht geliked

Op 24 en 25 november 2022 vindt in Gent de internationale conferentie Culture & Mental Health plaats. Doel van de conferentie is het vergroten van kennis en aanscherpen van het debat rond culturele activiteiten die het welzijn van mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid verbeteren.
Doelgroepen zijn professionals uit de publieke, academische, zorg- en welzijnssector en vrijwilligers. De conferentie wordt georganiseerd door Museum Dr. Guislain en Iedereen Leest in samenwerking met de Universiteit Gent (Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek), University College London (Arts and Science) en de Universiteitsbibliotheek Gent.
Meer informatie en inschrijven: https://www.iedereenleest.be/activiteit/international-conference-culture-mental-health

Rinske Bakker heeft dit bericht geliked

Werk je bij een gemeente? En wil je graag samen met collega’s thema’s zoals eenzaamheid, participatie of armoede aanpakken? Maar gaat die samenwerking tussen de verschillende beleidsdomeinen nog niet vanzelf? Het LKCA deed een verkennend onderzoek bij een aantal gemeenten naar wat er allemaal bij komt kijken. En dat leverde nuttige inzichten en handvatten op voor de praktijk. In deze publicatie Gemeentelijk beleid, tips voor het verbinden van cultuur, zorg en welzijn zijn de onderzoeksresultaten voor je samengevat.
De publicatie lezen? Kijk bij publicaties of hier: https://bit.ly/3xezngz

Het verslag van de videosessie van 17 mei jl over cultuur, nieuwkomers en vluchtelingen staat online. Welke rol kan cultuur spelen in het inburgeringstraject? Wat zijn de do's en dont's? Hoe bereik je nieuwkomers? Hemmo Bruinenberg, directeur van Common Frames, en Wendy van Es van Westland Cultuurweb lieten in deze sessie zien hoe jonge en volwassen nieuwkomers stap voor stap met en via cultuur een brug slaan naar hun nieuwe omgeving. Je kunt het verslag vinden onder 'Publicaties' of bij 'Videosessies-Geweest'.

Op 12 april gaf onderzoeker Claudia de Graauw een korte maar krachtige workshop Onderzoek eenvoudig gemaakt. Hoe werkt onderzoek en wat kun je zelf al laagdrempelig doen? Deelnemers werkten aan de hand van een casus aan verschillende opdrachten. In het verslag delen we een aantal belangrijke leerpunten van de workshop. Je vindt het verslag onder Publicaties. Of bij Videosessies onder het tabblad Geweest.