Vraag

25 januari 2021
Profielfoto van Lydia Sterrenberg
Senior projectleider

“Hebben jullie meer informatie voor mij, over hoe je culturele activiteiten kunt inzetten in het sociaal domein? Ik ben vooral op zoek naar goede voorbeelden, en als die bestaan, evaluaties van die voorbeelden.”

Profielfoto van Jan Bertil Pool
Coordinator cultuur & samenleving

Kijk eens op KOM Gelderland. Kunst ontmoeten meedoen. Ook bij Cultuuroost. Je mag me ook bellen.

Profielfoto van Eliza Perez
Kwartiermaker Kunst & Cultuur

Hallo Lydia,

Bij Cordaan bieden we een ruim programma van culturele activiteiten aan. Zie onderstaande eerste link.

Er loopt momenteel ook een onderzoek naar enkele van deze projecten door het UMC iov ZonmW in het kader van kunst en cultuur in de langdurige zorg. Zie de tweede link voor meer info.

De derde link brengt je naar een website die ook onderdeel is van het kunst en cultuur programma van Cordaan en is voortgekomen uit de samenwerking tussen een groep mensen met dementie, 2 Cordaan medewerkers en een groep van 6 Spoken word kunstenaars.

Mocht je meer informatie willen schroom niet contact op te nemen met me! Veel succes!

Hartelijke groet, Eliza Perez

Profielfoto van Katja Grässli
Katja Grässli
Artistiek leider en choreograaf bij MoveToMeet

Hei Lydia,

mijn naam is Katja Grässli, ik ben artistiek leider van stichting MoveToMeet. Ik ben lid van de inclusie leergroep van Brabant en kreeg deze link van Joost Groenenboer.

Al langere tijd ben ik bezig met het verbinden van het sociale domein en met mijn wegwerkzaamheden in de podiumkusten sector. Vroeger heb ik voorstellingen gemaakt voor in bejaardenhuizen, voor demente en somatische ouderen, voor in psychiatrische instellingen en tbs klinieken, voor opa's oma's en hun kleinkinderen, mensen in een scoot mobiel, vluchtelingen etc.

Sinds 2014 zet ik vooral interdisciplinaire dansprojecten op in samenwerking met de dovengemeenschap. Ik ben van menig dat inclusie nog te veel het metafoor is voor "ook mee mogen doen". Echter denk ik dat inclusie een metafoor moet worden voor een evenwaardige ontmoeting van verschillen die verschillen mogen blijven, met de zoektocht hoe ze elkaar kunnen versterken. Binnen de projecten van MoveToMeet werken dove, slechthorende en horende dansers samen op ooghoogte. Samen ontwikkelen wij een nieuwe danstaal met een cross-over tussen gebarentaal en dans. In de repetities hebben de dansers elkaars hulp nodig, de horende danser om de gebarentaal onder de knie te krijgen, de dove/ slechthorende danser voor ritme en muzikaliteit in de bewegingen en met het bewegen door de ruimte (het gehoor dient ook als orgaan voor oriëntatie inde ruimte).

Met de projecten van MoveToMeet geven wij de dovengemeenschap een podium om zich te laten zien met iets waar zij sterk in zijn, de gebarentaal. Snel krijgt inclusie (vaak ongewild) een neerbuigende toon. Mensen met een handicap zijn daar heel gevoelig voor, omdat ze sowieso al de hele tijd het gevoel krijgen dat ze minder zijn (iets minder goed kunnen) dan anderen. Binnen MoveToMeet proberen we bewust met dit gevoelige maar heel belangrijke aspect om te gaan. Verschillen zijn niet minder, maar anders, en kunnen als ze goed ingezet worden elkaar versterken. Dat is onze visie!

Wij zijn ervan bewust dat de doelgroepen die we aanspreken, horend, slechthorend en doof publiek, de wereld zintuiglijk anders ervaart en zodoende ook onze voorstellingen.
Dit proberen wij niet te veranderen, maar spelen hier juist bewust op in, het is onderdeel van ons concept. Door de cross- over van gebarentaal en dans word de dans leesbaar voor doof en slechthorend publiek (hiermee kunnen we extra informatie geven aan doof en slechthorend publiek, die de muziek niet kunnen horen)
De muziek is voelbaar voor iedereen (door schublagen/ trillingen) maar alleen hoorbaar voor horend publiek. Alleen de fotografie in het decor fungeert als visueel ontmoetingsplek voor alle publieksgroepen. Een belangrijk onderdeel van dit project zijn de gesprekken (begeleid door een gebarentolk), waarin alle publieksgroepen hun verschillende ervaringen kunnen uitwisselen. Juist door deze (zintuiglijk) uiteenlopende ervaringen van het publiek zijn deze gesprekken heel boeiend voor iedereen.

Bovendien werken wij met een verdiepend contextprogramma, dat kan per plek en theater op maat ingezet worden.
O.a. een documentaire die een kijkje achter de schermen geeft, en laat zien hoe wij met verschillende gebarentolken en dove, slechthorende dansers werken. Dit legt interessante communicatie processen bloot. Tegelijkertijd willen we met deze documentaire ook hoop genereren en laten zien dat vaak meer mogelijk is dan we denken. Daarnaast ontwikkelen we ook een educatief programma voor op scholen van kluister 2, met een korte pop-up voorstelling en gebarentaal dansworkshops.

Hier een link naar een korte preview docu van een ouder project namens (TE)STIL dat wij in 2017 hebben gerealiseerd met het zelfde concept. https://vimeo.com/262182085

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, mocht je nog andere of specifiekere dingen willen weten of vragen hebben, aarzel niet om contact met me op te nemen.

met vriendelijke groet Katja Grässli

Profielfoto van Dunya Vermaat
Trainer & Ervaringsprofessional

In Utrecht is er een samenwerking tussen Tivoli Vredenburg en Lister, Project Muziekmakers
The living Museum is ook een mooi initiatief, heeft meerdere locaties in NL.

Profielfoto van Katrien Spanbroek
Transformatie adviseur

In Twente hebben we Twents Zilver. Een mooi initiatief voor ouderen.
zie deze website: https://www.kaliberkunstenschool.nl/twentszilver

Profielfoto van Atty Bax
Adviseur Kunst, Zorg en Gezondheid

Dag Lydia, kijk eens op onze website en de online magazines:

Profielfoto van Annemarie Tel
Directeur

Het project Troubadours van Oost van Stichting Fu Den Sani: www.oostpactdoor.nl/troubadoursvanoost

Profielfoto van Floortje Rous
Artistiek leider

Beste Lydia,

Als je specifieke vragen hebt over het hoe en wat een sociaal-cultureel dansprogramma in Amsterdam, kun je mij contacten. Ik ben van Dance Connects, een organisatie die zich via dans inzet voor fysiek, mentaal en sociaal welzijn van ouderen. Je vindt meer informatie over ons op: www.danceconnects.nl.

Groetjes,
Floortje

Profielfoto van Sylvia Hollander
Sociaal werker

Hallo Lydia,

Ik ben zelf werkzaam als sociaal werker en project medewerker in Twenterand. Hiernaast werk organiseer ik elk je de 'ik toon' week (voorheen wak). hierin koppel ik het sociaal domein aan cultuur, en organiseren we een week lang een tal van activiteiten. op onze website www.toonjekunsttwenterand.nl staan wat voorbeelden en ook een link naar onze tabloid. wellicht inspireert het jou. mocht je vragen hebben, neem gerust contact op met mij.

Groetjes Sylvia Hollander

Profielfoto van Pieternel van Amelsvoort
Artistiek leider

Beste Lydia, er zijn tal van goede voorbeelden. Misschien kun je iets preciezer zijn in wat je zoekt. Ikzelf ben van Div Dichtbij. Wij zingen voor mensen die niet meer naar het theater kunnen. Het persoonlijke contact en de kwaliteit van de zang zijn daarbij even belangrijk. We zijn een professionele organisatie met dito zangers en tevens een goed doel. Kijk op gastenboek om evaluaties te zien. Gedurende corona treden wij interactief op via Skype en ook dat blijkt een grote meerwaarde te hebben.
Groetjes, Pieternel van Amelsvoort