Vraag

17 januari 2022
Profielfoto van Rieke Schouten
Projectleider

“Welke organisaties in het sociale domein willen graag kunst inzetten voor ouderen thuis?”

Toelichting

Welke organisaties in het sociale domein willen graag kunst inzetten voor ouderen thuis, ook tijdens lockdowns? Dat kan heel goed met Kunst door de Brievenbus van Amphion Cultuurbedrijf uit Doetinchem. Deelnemende ouderen krijgen eens per twee weken een uitdagende opdracht thuis en delen het resultaat met elkaar en de organisatie. Het Lang Leve Kunst Fonds en Amphion slaan de handen ineen om Kunst door de Brievenbus ook voor thuiswonende ouderen in andere plaatsen beschikbaar te maken.

Meld je nu aan voor onze gratis webinar over Kunst door de Brievenbus op 1 februari en doe mee: https://www.langlevekunst.nl/nieuws/wat-kan-er-wel/.

Motivatie

Het was toch weer schakelen toen we vorige maand in een lockdown terechtkwamen. Gelukkig hebben we de afgelopen twee jaar veel geleerd. Bijvoorbeeld dat op afstand samen met kunst maken goed kan (al is het zonder die afstand nog leuker…). En dat je dan ook nieuwe ouderen bereikt. Kunstactiviteiten voor ouderen op afstand en/of online zijn een blijvertje. Een prachtig voorbeeld van zo’n project is Kunst door de Brievenbus (KddB) van Amphion Cultuurbedrijf uit Doetinchem. Deelnemende ouderen krijgen eens per twee weken een uitdagende opdracht thuis en delen het resultaat met elkaar en de organisatie. Het brengt meer kleur in hun leven, tijdens en na lockdowns. Lees hier meer over Kunst door de Brievenbus of bekijk het filmpje

Werkgebied

Het Lang Leve Kunst Fonds stimuleert dat ouderen kunst beoefenen. Het fonds staat open voor allerlei projecten en initiatieven in Nederland. Zie www.langlevekunst.nl voor meer informatie. 

Profielfoto van Geeske Visser
Opbouwwerker

Wat een leuk idee.

Profielfoto van José van Erp
(onbekend)
Coach, therapeut

Wat een prachtig initiatief. Als vrijwilligster verzorg ik op dit moment 1 keer in de maand bij een welzijnsinstelling bij de Open Inloop Huis van de Wijk in Venlo voor senioren creatieve uurtjes. DIt bestond uit o.a. Paint Pouring op canvas. Idee was in 2022 te hervatten en daar stenen beschilderen en mandala's kleuren aan toe te voegen. Volgende week heb ik een overleg met de seniorencoach om te bezien Hoe nu verder in coronatijd. Ik neem dit prachtig voorbeeld mee en als zij overstag gaan zal ik die gaan bestieren. Dank je Wel voor mooie voorbeeld.

Profielfoto van J.S. Corbijn
GGZ agoog

Hallo Rieke,
Misschien niet helemaal een antwoord op je vraag, maar ik kwam dit initiatief op LinkedIn tegen en wilde het toch met jou/jullie delen.
Via de link vind je informatie over 'kunst als perspectief'.
Het gaat niet perse om de doelgroep ouderen, maar Kunst als Perspectief is een virtuele kunstkijk rondleiding voor mensen die depressie- en/of angstklachten ervaren (of hier vatbaar voor zijn). Tijdens de rondleiding gaan mensen onder begeleiding met een kleine groep van maximaal zes personen drie werken bekijken in het museum.

Vriendelijke groet,

Joke Corbijn

Profielfoto van Diana Versluis
Sociaal werker

Een aantal collega's met mij ,hebben zich aangemeld voor het Webinar. We zijn erg benieuwd of, maar vooral hoe wij dit binnen onze organisatie kunnen inzetten. We zijn een Welzijnsorganisatie voor jong en oud binnen het gebied Nootdorp/Pijnacker, Delfgauw. We hebben er zin in!

Profielfoto van Alie Klompmaker
Jongerenwerk

Inmiddels zijn een aantal collega's mij voor gegaan maar deze tip wilde ik je ook geven

https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/wat-kan-er-wel-volg-het-gratis-webinar-van-het-lang-leve-kunst-fonds-en-amphion/

Profielfoto van Annette van der van der Veldt
Ambassadeur voor de gemeente Castricum

Ik heb mij ook net aangemeld voor het webinar.
Ik zit in het sociaal team van Castricum als ambassadeur vanuit de gemeente en met name op het preventieve vlak. Ik werk ook samen met welzijns organisaties.
Ik ben erg benieuwd naar jullie traject.

Profielfoto van Alice van Elk
Sociaal werker wijk

Ik heb mij net aangemeld voor de webinar op 1 februari. Als organisatie willen we hiermee graag aan de slag.

Profielfoto van Ilse Plat
Welzijnsmakelaar

Mooi project! Wij draaien als welzijnsorganisatie ook al kunst door de brievenbus. Zeker aan te raden voor anderen.