Vraag

21 april 2022
Profielfoto van Marthe van Voorst van Beest
Adviseur opgroeien & opvoeden

“Professionals/vrijwilligers gezocht voor gesprek over informele steun bij de pedagogische basis”

Toelichting

Bij het Nederlands Jeugdinstituut zijn we aan het werk om kennis te verzamelen over de pedagogische basis en hoe we deze kunnen versterken. Een belangrijk element in die sterke pedagogische basis is informele steun: de steun die kinderen, jongeren en ouders ervaren in hun eigen sociale netwerk. Bijvoorbeeld de buurman die een oogje op de kinderen houdt als ze aan de straat spelen, vrienden met wie je het kan hebben over de opvoeding, of andere (groot)ouders die je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat. In de jeugdhulp wordt steeds meer aandacht gegeven aan het versterken van het informele netwerk van gezinnen. Maar we weten nog weinig over de rol die informele steun speelt voor professionals en vrijwilligers in basisvoorzieningen, zoals in het onderwijs, de kinderopvang, vrijetijdsvoorzieningen, jongerenwerkers en wijkteams.

We willen daarom graag in gesprek met deze professionals en vrijwilligers over de vraag: wat betekent de term ‘informele steun’ voor jou in je werk?

Onze vraag is dus: zou je bereid zijn om met ons in gesprek te gaan over dit onderwerp? Of ken jij professionals/vrijwilligers die met ons in gesprek zouden willen gaan over dit onderwerp? Als je interesse hebt of nog vragen hierover wil stellen, kan je mij een bericht sturen op dit kanaal, of een mail sturen via m.vanvoorstvanbeest@nji.nl. Voor dit gesprek komen wij als mogelijk graag op bezoek, om ook een beeld te krijgen van jouw werkomgeving. Deze gesprekken zouden we graag in mei voeren, dus bij interesse horen wij dat graag vóór 1 mei. Alvast bedankt!

Profielfoto van Simone Loonstra
Zelfstandig adviseur

Dag Marthe,
Het Collectief Informele Steun voor Kind en Gezin (een samenwerkingsverband tussen Steunouder NL, Samen Oplopen, Buurtgezinnen en Home-Start) hebben de gezamenlijke ambitie om de veerkracht van ouders te versterken door oa in te zetten op eens stevige pedagogische basis. Inmiddels zijn we in meer dan 250 gemeenten actief. Samen hebben we meer dan 60 jaar ervaring met informele steun aan kinderen en gezinnen zonder helpend netwerk. Honderden vrijwilligers steunen dagelijks honderden gezinnen en kinderen / jongeren. Ook professionals weten ons inmiddels steeds beter te vinden.

Graag komen we in contact om jou te helpen met antwoorden op jouw vragen,

groet Simone Loonstra
info@simoneloonstra.nl

Profielfoto van Arnold den Hartog
Arnold den Hartog
Trainer : toerusting vrijwilligers

Dag Marthe, jouw vraag doet me denken aan het fenomeen 'buurtgezinnen' : gezinnen die beschikbaar zijn om opvang te beiden aan gezinnen in de directe omgeving, die niet zo lekker lopen. De opvang-gezinnen worden zo nodig gecoacht door de coördinator van "Buurtgezinnen" Ken je het? Via Google kun je ze vinden. Vriendelijke groet, Arnold den Hartog.

Beste Marthe,

Zou het je helpen als ik eerstejaarsstudenten van onze deeltijdopleiding Ad PEP (https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/maatschappij/pedagogische-academie/opleidingen/associate-degree/pedagogisch-educatief-medewerker) vraag of je op 11, 18 of 25 mei 11.30-13.30u in persoon of online welkom bent in een bijeenkomst van hun leergemeenschap? Ze volgen dit semester de module Opvoedingsondersteuning en hebben door hun werk in kinderopvang, onderwijs of hulpverlening allemaal ervaring met dit onderwerp (en veelal ook zelf als ouder).

In ieder geval succes gewenst met jullie project.
Met vriendelijke groet,

Isabell Drewes
Docent-onderzoeker Hanzehogeschool
werkmail: h.m.e.drewes@pl.hanze.nl

Profielfoto van Josefiene Poll
Specialist onderzoek

Hoi Marthe.

Mogelijk ook interessant voor jullie (of misschien al bekend?) is het werk van Natascha Notten. Zie de linkjes.

Hartelijke groet, Josefiene Poll (LKCA)