Vraag

6 september 2022
Profielfoto van Suzanne Slachmuijlders
Beleidsmedewerker cultuur

“Wie kent er succesvolle voorbeelden van gemeentes die cultuurparticipatie bij minima stimuleren?”

Toelichting

Van onze nieuwe wethouder heb ik de opdracht gekregen en ik ben op zoek naar advies en inspiratie. In Deurne zijn er een aantal regelingen voor minima waar – onder andere – cultuurdeelname mee gefaciliteerd wordt. Na onderzoek blijkt echter dat deze middelen nauwelijks voor cultuurparticipatie gebruikt worden. Ik mag een plan indienen om cultuur toegankelijker te maken voor minima. De vraag is om met een concreet plan inclusief begroting te komen.

Motivatie

Er zijn vast veel voorbeelden van succesvol overheidsingrijpen wat betreft cultuur en minima, dus ik wil het wiel niet opnieuw uitvinden. Wie kan mij adviseren en/of inspireren? Alvast bedankt! 

Werkgebied

Gemeente Deurne, gelegen in de Peel (oost Noord-Brabant) 

Profielfoto van Johannes Schouten
Ervaren Welzijnswerker / opbouwwerker / adviseur Minimraad

Goeie vraag. Als adviseur van onze gemeentelijke minimaraad heb ik de vraag doorgezet naar onze minimaraad.

Profielfoto van Floor Kuipers
Projectmanager

Hoi Suzanne,

Mooie vraag! In Groningen gebeuren er diverse dingen. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen passieve participatie, participatie, en co-creatie.

Mijn ervaring is dat het toegankelijk maken van cultuur in het kader van kosten niet betekend dat de doelgroep zich aangesproken voelt en de cultuur activiteit komt bezoeken.

Leuke voorbeelden uit Groningen zijn Wijk de wereld, waar bewoners uit een wijk deel mogen nemen (participatie). https://welkomindebuurt.nl/groningen/deelnemers/de-wijk-de-wereld-2019/
Een ander mooi voorbeeld is Buro Mix, zij doen aan co-creatie en laten makers samen met een specifieke doelgroep kunst en cultuur creëren. https://www.noorderzon.nl/programma/buro-mix

Mocht je met de mensen hierachter in contact willen komen. Vraag gerust ik maak graag een verbinding.

Profielfoto van Renate Vasterd
Cultuurmakelaar bij kunstvakonderwijs NHL Stenden Hogeschool (HBO Leeuwarden)

Dag Suzanne,

In Leeuwarden kennen we sinds kort "Kunst in je Buurt" van het Generatiehuis (https://generatiehuis.nl). Het Generatiehuis probeert actieve kunst/ cultuurparticipatie te stimuleren door activiteiten heel 'dicht bij huis' aan te bieden. Er is actief overleg met de gemeente hoe er gezamelijk de door jou genoemde doelgroep hierbij betrokken kan worden.

Renate Vasterd
NHL Stenden Hogeschool
RvT Generatiehuis

Profielfoto van Chris van Kollenburg
Chris van Kollenburg
Gebiedsteammedewerker

Hallo Suzanne,
Mooi dat jouw gemeente hier oog voor heeft!
Onze gemeente heeft besloten zich aan te sluiten bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur (geldt voor minima vanaf 18 jaar en ouder).
In een periode van 12 maanden kan de deelnemer voor € 300 meedoen aan sporten of aan een cultuuractiviteit. Na de periode van 12 maanden kan weer een nieuwe aanvraag worden gedaan.
Onze ervaring is dat er veel gebruik van wordt gemaakt en het nog steeds groeiend is. Je kunt als gemeente afspraken maken met het Volwassenenfonds hoeveel aanvragen je "in wilt kopen" zodat je dit kunt opnemen in de begroting.

Succes!
Chris van Kollenburg
Gebiedsteammedewerker
Gemeente Waadhoeke (Frl.)

Profielfoto van Chien Engel
Opbouwwerk

hoi suzanne kijk een naar https://www.lievekamp.nl/over-ons/theater-van-de-stad
in oss doen ze echt gave dingen waarbij minima ook mee kunnen doen aan theater en het bezoeken

Profielfoto van Tim Smit-Brouwer
Projectleider Sociaal Domein

Hallo Suzanne,

In Harderwijk zijn ze zeer actief in het koppelen van cultuur met het sociaal domein. Ook zijn er veel minimaregelingen, zoals voor kinderen; het jeugdcultuurfonds en via welzijnswerk de geluksroute. Daarnaast is er dus een bredere koppeling waardoor culturele partijen zelf ook de minima betrekken.
Mail mij gerust: tim.smit@cultuurkust.nl

Groet,
Tim