Vraag

5 december 2022
Profielfoto van Robbert Goverts
Wetenschappelijk docent / onderzoeker
OPROEP

“Financiering gezocht voor onderzoek naar hoe persoonlijk welzijn naar voren komt binnen Nederlandse rap.”

Toelichting

Vorige week maakte het Trimbos-Instituut bekend dat een kwart van de Nederlanders meldt last te hebben van bijvoorbeeld angststoornissen, depressie of overmatig middelengebruik. Een flinke toename ten opzichte van de vorige meting en dit is vooral te merken onder jongvolwassenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dat muziek luisteren het persoonlijk welzijn en de kwaliteit van leven kan vergroten. Ook artiesten die spreken over hun eigen problemen kunnen andere mensen helpen bij het stigma dat rust op klachten gerelateerd aan persoonlijk welzijn.

En hoewel Nederlandse rap al jaren het populairste muziekgenre is in Nederland weten we eigenlijk weinig over de steun die dit luisteraars kan bieden. Veelal horen we berichten over (messen)geweld, middelengebruik of vrouwonvriendelijkheid. Positieve en meer krachtgevende geluiden blijven op de achtergrond of onbenoemd. Hoe komt persoonlijk welzijn eigenlijk naar voren binnen Nederlandse rap? En wat betekent dit voor de luisteraars?

Dit wil ik graag onderzoeken samen met Willem de Koster en Julian Schaap (Erasmus Universiteit Rotterdam). Daarom zijn wij op zoek naar partners die een bijdrage willen leveren om dit onderzoek mogelijk te maken. In de bijlage vind je een brochure waarbij het onderzoek en de mogelijkheid tot deelname uitgebreid worden toegelicht. Mocht de organisatie waarvoor jij werkzaam bent niet in staat zijn om een financiële bijdrage te leveren dan zou ik het ook zeer waarderen als je het onderzoeksvoorstel door kunt sturen naar mogelijk geinteresseerden of als je mij met hen in contact kunt brengen. Denk aan gemeenten, beleidsmakers, culturele stichtingen of gezondheidsorganisaties. 

Motivatie

Wij willen graag meer weten over de rol die muziek, met name rap, kan spelen bij het navigeren van het dagelijks leven. Welke thema's komen aan bod en worden gedeeld met miljoenen luisteraars? En wat kan dit betekenen voor luisteraars? Om dit onderzoek te kunnen doen hebben wij, naast positieve steun!, geld nodig.

Werkgebied

Erasmus Universiteit Rotterdam, afdeling bestuurskunde & sociologie en de afdeling kunst- & cultuurwetenschappen. 

Profielfoto van Sonja Rinkel
Ervaringsdeskundige

Hoi Robbert, Ik zou dit ook delen met de VNPF (https://vnpf.nl/) voor zover dit nog niet gedaan is uiteraard. Je kunt mailen naar Renske Pronk (Renske@vnpf.nl). Groet, Sonja

Profielfoto van Geeske Visser
Opbouwwerker

fondscultuurparticipatie?

Profielfoto van Geeske Visser
Opbouwwerker

Bernardcultuurfonds, skanfonds en oranjefonds misschien.

Profielfoto van Maarten van de Donk
Adviseur Weerbare Democratie

Dag Robbert,
Je zou hiernaar kunnen kijken https://www.rotterdamsefondsen.nl/fondsen/j-e-jurriaanse-stichting/