Vraag
Profielfoto van Pieter Jan den Hartigh

Wie kent mooie voorbeelden en goede initiatieven waarbij kunst en cultuur ingezet is bij actuele vraagstukken / thema's die in een stadswijk spelen?

Mijn naam is Pieter Jan den Hartigh en ik werk als Cultuurparticipatie Coördinator bij SOC Dordrecht, een label van Stichting Cultuur Educatie.

Als Cultuurparticipatie Coördinator ben ik een verbinder en veranderaar die samen met partners activiteiten en projecten ontwikkelt rond relevante thema's in de wijk. Ik maak samen met mijn collega Melanie Leeflang sociale partners bewust van de kracht van kunst en cultuur en wij sluiten aan bij netwerkoverleggen in de wijk. Wij werken samen met partners uit de wijk en subsidie-initiatieven om d.m.v. kunst en cultuur verbindingen te leggen en nieuwe kansen aan te grijpen.

Door onze aanwezigheid in de wijken en samenwerking met sociale partners en culturele initiatieven, zien we dat cultuur wordt meegenomen als middel om opgaves in de wijk aan te pakken. Omdat wij niet de enigen in het land zijn die kunst en cultuur op deze manier inzetten wil ik graag in contact komen met organisaties die goede voorbeelden hebben of getipt worden door mensen die mij door kunnen verwijzen naar goede initiatieven/voorbeelden.

Ook zoek ik iemand die een inspirerende pitch zou willen geven op een Cultuur Symposisium in Dordrecht over de waarde van Kunst en Cultuur in de wijk. 

Motivatie

Het is mijn ambitie om met Cultuur een belangrijke rol te gaan spelen in de opgaves die spelen in de wijk. Sinds 2 jaar sluit ik als culturele partner aan bij leefbaarheids- en netwerk overleggen in de wijk en zit ik sinds kort in het kernteam van het preventieakkoord Dordrecht. Hierdoor kom ik in aanraking met de vraagstukken uit de wijk zoals o.a. kansengelijkheid, veiligheid, duurzaamheid, eenzaamheid, leefbaarheid en positieve gezondheid.

Ik zie wat voor veranderingen dit teweeg brengt als je vanuit Cultuur meedenkt en praat over sociale vraagstukken als eenzaamheid, sociale cohesie, gezondheid, duurzaamheid, natuur. Mijn rol is om deze sociale partners bewust te maken van de kracht van Cultuur in diverse opgaves die spelen in de wijk. Wij kunnen vanuit positiviteit aan (moeilijke) vraagstukken werken zonder te stigmatiseren. Wij komen niet met een armoede of eenzaamheid aanpak in de wijk maar met kansen om kinderen, ouderen  hun talent te laten ontwikkelen. Wij zijn ervoor om via de mooie en fijne dingen in het leven, de problemen te lijf te gaan. Wij komen met programma’s waar je je beter door kan gaan voelen, elkaar te ontmoeten. Als wij mooie culturele activiteiten uitvoeren met onze doelgroep, vanuit de vraag!, werkt dit beschermend als tegenhanger op een evt probleem . Wij kunnen niet de problemen wegnemen maar wel de mensen weerbaarder maken of zich beter laten voelen. Wij kunnen meehelpen om hun identiteit of hun plekje in de samenleving verder te ontwikkelen. Wanneer we praten over beschermende factoren zijn we eigenlijk bezig met de eigen kracht van burgers. We sluiten aan bij wat mensen eigenlijk zelf al in huis hebben. Eigenkracht is in mijn ogen vraaggericht en risico is aanbodgericht. Als je niet meer je eigen regie kan voeren dan kom je nl terecht in de casuïstiek van zorg m.a.w. dan kom je meer aan de ‘medische kant’.

Organisatie en/of werkgebied

SOC Dordrecht Is een van de Labels van Stichting Cultuur Educatie wat gevestigd is in het Energiehuis. De andere labels zijn : ToBe, Popcentrale en de Popschool.
De Naam SOC staat voor: Samen ontwikkelen door Cultuur. Wij werken in het Drechtsteden gebied zowel met het onderwijs PO, VO , MBO, HBO, vrije tijd (talent ontwikkeling, en cultuurparticipatie met diverse doelgroepen 0-100 jaar)
Vanuit het SOC geloven wij in de kracht van kunst en Cultuur in de wijk. Wij denken dat Kunst en Cultuur een belangrijke rol zou kunnen spelen bij: kansengelijkheid, veiligheid, duurzaamheid, eenzaamheid, leefbaarheid en positieve gezondheid.
 

Beantwoord de vraag van Pieter Jan