Vraag

31 maart 2023
Profielfoto van Teike Asselbergs
Co-directeur

“Wie heeft een idee hoe we kwaliteit als criterium kunnen agenderen in het beoordelen van aanvragen binnen het Sociaal Domein?”

Motivatie

Door de gescheiden werelden van Sociaal en Cultuur worden wij in het sociale domein langs de 'sociale meetlat' gelegd. Dat wil zeggen dat er voornamelijk gekeken wordt naar kwantiteit 'Prijs per kind' die vaak direct in conflict is met de 'Fair Practice Code cultuur' en in het zich nieuw ontwikkelende naschoolse bovendien tot heel kind-onveilige situaties leidt. De waarde van cultuurparticipatie zit in de kwaliteit. Dat zit niet alleen in het aantal deelnemers wat wordt bereikt, maar in de veiligheid van de groep en wat de deelnemers er op langere termijn aan hebben. 

Werkgebied

Thebeach.nu gevestigd in Amsterdam Nieuw-West.

Profielfoto van Renate Vasterd
Cultuurmakelaar bij kunstvakonderwijs NHL Stenden Hogeschool (HBO Leeuwarden)

U zou eens contact kunnen zoeken met een docentopleiding Kunstvakken in uw omgeving om te verkennen of ze daar antwoorden hebben op uw vraag. Zij zijn een belangrijk kennispunt voor vragen rondom kunst- en cultuurparticipatie. Wellicht hebben zij onderzoeksgegevens, best practices etc.?

Een andere optie is om te gaan voor het kwalitatief onderzoek, vooraf en na afloop ervaringen vastleggen en via gerichte vraagstelling de door u genoemde aandachtspunten zichtbaar maken. Bij het Fonds voor Cultuurparticipatie lopen diverse projecten op het snijvlak kunst & cultuur; gluren bij de buren (hoe gaan zij daarmee om) is wellicht inspirerend?

En voor de rest is het stug volhouden, medestanders verzamelen en een lange adem hebben...

Renate Vasterd
NHL Stenden Hogeschool, Leeuwarden

Profielfoto van P Heuzinkveld
Eigenaar

Ik denk dat u de vraagstelling zou kunnen verduidelijken om een relevant antwoord te kunnen krijgen.
om in een aanbestedingsprocedure kwaliteit voorop te stellen is het nodig om de inschrijver een plan van aanpak te laten opnemen in de aanbieding. Maar ook uw uitvraag moet goed op kwaliteit geschreven zijn.