Vraag

9 april 2024
Profielfoto van Nina van Lier
Student

“OPROEP: Huisartsen en POH's-GGZ gezocht voor onderzoek naar kunst op recept!”

Toelichting

Correctie: het eerdergenoemde e-mailadres was incorrect. Het juiste mailadres is n.m.vanlier_1@tilburguniversity.edu i.p.v. ".nl", excuus!

 

Hoe kijken zorgprofessionals aan tegen het concept van “kunst/cultuur op recept”? Voor een verkennend onderzoek zijn we op zoek naar huisartsen en POH’s-GGZ die bereid zijn daarover in gesprek te gaan in een (geanonimiseerd) online of telefonisch interview (0,5u). Dit onderzoek wordt uitgevoerd als masterscriptie-onderzoek (Nina van Lier, Health Humanities, Tilburg University) in samenwerking met het LKCA (Josefiene Poll).

Wat houdt het concept van kunst op recept in? De verbinding tussen de gezondheidszorg en de kunstsector wordt steeds vaker gemaakt. Mensen die te maken krijgen met psychosociale klachten kunnen door zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg worden doorverwezen naar een breed aanbod van verschillende kunstinterventies: van fotografie tot muziek of theater, individueel of in groepsverband. Gezien de kernrol van huisartsen en POH's-GGZ in het doorverwijzen naar deze interventies, is dit onderzoek specifiek gericht op hun perceptie van kunst op recept.

Kennis over of ervaring met kunst op recept is voor deelname aan een interview géén vereiste (maar mag wel). Bent of kent u iemand die mee zou willen doen? Stuur een berichtje of mail naar n.m.vanlier_1@tilburguniversity.edu (Nina van Lier) om informatie te ontvangen over het onderzoek en u op basis daarvan te kunnen aanmelden!

Profielfoto van Marike Soeterik
Welzijnscoach / participatiemedewerker

Hoi Nina,
Interessant! In Amsterdam ben ik projectleider van het arrangement Kunst en Cultuur binnen Welzijn op Recept. Dit is nu in opdracht van Gemeente Amsterdam uitgerold in alle stadsdelen. Zie: https://welzijnopreceptamsterdam.nl/wat-is-welzijn-op-recept/arrangement-kunst-cultuur/
Je kan me bereiken via MSoeterik@dynamo-amsterdam.nl. Groet, Marike

Profielfoto van Hanneke van Dongen
Programmamaker kunst en cultuur (bibliotheek)

Beste Nina, ik ken een huisarts die naast huisarts verwoed kunstverzamelaar is en grote waarde hecht aan (de positieve kracht van) beeldende kunst. Zijn praktijk is ontworpen door Van Lieshout vanuit de overtuiging dat patiënten zich in die omgeving beter op hun gemak voelen. Misschien kun je hem ook benaderen: https://huisartsvansintfiet.nl/contact/

Profielfoto van Ernst-Jan Wind
Impulsor

Vanuit Krachtige basiszorg kennen we het project: InBeeld; https://www.overvechtgezond.nl/cursus-in-beeld/

Profielfoto van Dennis Spanjers
Manager Kunst en Geluk

Hoi Nina,

Wij zijn een partij die in Oss enigszins dit soort dingen doen. Kunstzinnige dagbesteding enz. Wil je ook met een uitvoerende partij in gesprek?

mvg,
Dennis Spanjers