Vraag

17 april 2024
Profielfoto van Erica Roozendaal
Ervaringsdeskundige

“Hoe breng ik mijn kindervoorstelling over trauma bij kinderen onder de aandacht? Wie kan helpen of heeft tips waar ik terecht kan?”

Motivatie

Afgelopen jaar heb ik een voorstelling gemaakt voor kinderen, genaamd Nachtuil.

Met zowel muziek, beeldende kunst en theater vertel ik het verhaal van Daan, een meisje dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. Het publiek gaat vooral mee in haar belevingswereld en gaandeweg wordt steeds meer duidelijk wat er nu eigenlijk aan de hand is, namelijk dat ze thuis wordt misbruikt.
Naast dat het een mooie voorstelling is, wil ik hiermee ook het thema bespreekbaarder maken voor kinderen zelf en de docenten. Het komt veel meer voor dan dat veel docenten zich bewust zijn, en dit bespreken vergt veel moed. Ik hoop dat deze voorstelling daar een klein steentje aan kan bijdragen. 
Daarnaast wil ik de boodschap meegeven, dat praten helpt, ook door middel van kunst en muziek. 

Tijdens de try-outs heb ik ervaren dat de voorstelling veel teweeg bracht, maar in positieve zin. Zowel kinderen als volwassenen hebben de voorstelling bezocht. Het publiek vond het een mooie krachtige voorstelling, met ook veel humor en lichtheid. Verder vind ik het fijn om na afloop met het publiek na te praten om vragen te beantwoorden en ervaringen te delen.

Het programmeren van de voorstelling loopt geen storm, veel podia en scholen zijn terughoudend omdat het een heftig thema is. Terwijl ik denk dat het juist zo nodig is om dit verhaal te vertellen aan de kinderen, voor wie de hulp nog niet te laat hoeft te zijn. Ik wil de voorstelling dolgraag spelen en denk dat het broodnodig is om dit thema aan te kaarten, ondanks dat het wat vergt van de docenten. 

Op deze pagina staat informatie over de voorstelling, inclusief een trailer. Er hoort ook een lesbrief bij, met vragen, opdrachten en tips voor docenten en kinderen. 

Werkgebied

Ik woon in Den Haag, maar reis door heel Nederland. 

Profielfoto van Kristin Gerritsen
Eigenaar / trainer / projectleider

Hallo Erica,

Het is ook een mooi passend aanbod voor scholen om te presenteren in /rondom de Week tegen Kindermishandeling. Daarvoor kun je schoolbesturen benaderen, bv. de kwaliteitsmedewerker en/of een aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling van de bovenbouw.

Als projectleider van de Week tegen Kindermishandeling heb ik je pagina opgeslagen. Wie weet: voor de toekomst, al is er dan wel een ander publiek.

Groet, Kristin

Profielfoto van San San Vermaas
Intermediair Cultuureducatie

Hoi Erica, Heb je de agentschappen voor jeugdtheater al geprobeerd? Zij werken voor heel Nederland en hebben elk jaar (van november tot februari) presentatiedagen waar veel programmeurs voor scholen en theaters op afkomen. Het is natuurlijk aan hen of ze jou en je voorstelling in hun "stal" willen opnemen, maar sommigen schuwen heftige thema's niet.

Een aantal namen: Buro Bannink, STT produkties en Theaterbureau Frijns.

Succes!

Profielfoto van Lisette Wolters
Docent dans, drama, bewegen op maat/dance for health

Judith Bruynzeels van Mijn naam is haas. Je vindt haar op LinkedIn.

Profielfoto van Maria Vermeulen
Trainer

Ha Erica,
Heb je al contact gehad met Iva Bicanic, directeur van Centrum Seksueel Geweld? Wellicht kan zij haar netwerk op de hoogte brengen.
Zelf heb ik ook heel veel fijne connecties gelegd via Linked In.
Succes!
M. Vermeulen

Profielfoto van Alexander Lethen
Vrijwilliger

Misschien een iets andere aanpak. Dit lanceren op 'Voordekunst' crowdfunding platform (of andere platform, maar ik verwacht dat 'voordekunst' het beste aansluit bij jouw doelgroep) en zodoende - als tegenprestatie - voor een donatie een entreekaartje geven? Succes!

Profielfoto van Liesbeth Bouwhuis
Coach, trainer en ontwikkelaar van de Bepper Balance Methode

Hoi Erica, hoewel het lang geleden is dat ik daar werkte en ik het zomaar mis kan hebben, is het misschien een goed idee om contact op te nemen met Kunstgebouw (Rijswijk/Delft noord). Zijn verzorgen (vroeger in ieder geval) veel voorstellingen en workshops voor onderwijs. Door eigen medewerkers maar meestal binnen een thema, via inkoop (met subsidiebudget). Geen idee of dit nog gebeurt maar áls dit kan een héle goede ingang lijkt mij!! Veel succes! Vriendelijke groet van Liesbeth Bouwhuis

Profielfoto van Jelte Brontsema
Participatiemedewerker

Ik zou zorgen dat je in de nieuwsbrief van scholen in de buurt komt. Die worden doorgaans goed gelezen. en op de pagina's nieuwsbrieven van buitenschoolse activiteiten. maar dat heb je misschien al gedaan. Ik vrees dat je meisje Djamilla, Rutger en Thomas of andere Youtubers daar alleen in mee krijgt als je veel betaalt.

Profielfoto van Marion Mulder
Buurtwerker

Sociaal Werk de Kop in Steenwijkerland is partner binnen 'Samen Voor Ryan', een samenwerkingsverband van professionals die iets te maken hebben met de jongeren in Steenwijkerland. Wellicht kun je hen eens contacten?

Profielfoto van Ania Kudlinska
Wijkwerker

Misschien kunt u contact opnemen met Bijlmerparktheater in Amsterdam. Ik zie daar vaak op het podium zeer actuele, aangrijpende thema's.