Cultuur, Zorg & Welzijn

Landelijk channel

Cultuur, Zorg & Welzijn Videosessies

Videosessie
De kracht van kunst voor mentaal welzijn. Met een focus op jongvolwassenen en studenten
Tijdstip:

De kracht van kunst voor mentaal welzijn

Met een focus op jongvolwassenen en studenten.

Hoe draagt kunst bij aan mentaal welzijn? Wat zijn kansen, succesfactoren en valkuilen als je hier als professional mee aan de slag wilt gaan? Hoe werk je een visie of idee uit in een aanpak samen met partners? En wat is de betekenis van cultuurparticipatie voor deelnemers? Je hoort het tijdens de videosessie op 27 september. 

De inleiding op het thema geeft Janine Stubbe, lector Performing Arts Medicine bij Codarts Rotterdam. Vanuit het lectoraat houdt zij zich bezig met onderzoek rond Arts for Health en het verbeteren van de (mentale) gezondheid van dansers, musici en circusartiesten. Hoe kun je de kunsten inzetten om de mentale gezondheid te versterken? Met twee inspirerende voorbeelden uit de praktijk krijg je vervolgens een beeld van hoe dit er ‘op de vloer’ uit kan zien.  

Madeleine Kremers is drijvende kracht achter ADEM Theaterproducties. In nauwe samenwerking met neuropsycholoog Teun van den Elzen werkt ze aan een voorstelling rond mentale gezondheid: met en voor studenten en in partnerschap met Universiteit Maastricht en de hbo-instellingen in Limburg. Je krijgt meer te horen over hun werkwijze en wat daarin valkuilen en succesfactoren zijn.  

Lotte Haase is filmmaker en leidde samen met theatermaker Clara Peeters een project om samen met jonge kankerpatiënten te onderzoeken hoe dans een rol kan spelen in mentaal herstel. Van het project is een korte film gemaakt die je tijdens de videosessie te zien krijgt. De mentale impact die kanker heeft op jonge patiënten wordt onderschat. De film is bedoeld om de kruisbestuiving tussen kunst en zorg, en de mogelijkheden daarvan voor jonge kankerpatiënten, te bespreken en te stimuleren.   

Uit beide projecten komt ook een deelnemer mee (onder voorbehoud).  

Er is tijdens het programma gelegenheid om vragen te stellen en van gedachten te wisselen.

Beeld: filmstill © Annick Sickinge en Sam van Zoest.

Schrijf in! klik op de gele button

De conference beheerder is:

Specialist cultuur, zorg en welzijn