Channel Cultuur, Zorg & Welzijn

Landelijk channel

Cultuur, Zorg & Welzijn Videosessies

Videosessie
Sjaak Langenberg en Rosé de Beer delen een bijzondere kijk op de zorg
Tijdstip:

Onthaasten met mensen met een beperking? Op bootcamp met een negentigjarige?

Kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer verbinden kunst, social design en zorg op een unieke manier. Dat doen ze in en buiten zorginstellingen, met mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, met ouderen en jongeren. In hun aanpak betrekken ze nadrukkelijk de omgeving van een cliënt. Zo initieerden ze bijvoorbeeld de Snoezelbioscoop, een ruimte waar cliënten kunnen snoezelen en begeleiders, ouders, of omwonenden kunnen loungen. Ze werken hierbij nauw samen en langdurig samen met zorgorganisaties en jonge cultuurmakers. Hun visie leidt tot nieuwe perspectieven voor zorgmedewerkers: van een vergader- naar een maakcultuur. Geen eindeloze overleggen en nieuwe organisatiemodellen, maar improviseren en uitproberen.  

Als gevolg van de aanpak van Langenberg en De Beer krijgen sommige zorglocaties ook een nieuwe maatschappelijke betekenis en komen allerlei mensen met elkaar in aanraking. Zo verbonden zij het Rijtven in Deurne met de directe omgeving vanuit de visie dat de prikkelarme omgeving niet alleen van betekenis is voor bewoners die 24-uurs zorg nodig hebben, maar ook voor een samenleving waar stress en burn-out hoogtij vieren. Wie met bewoners in aanraking komt, moet wel onthaasten. En in de Sociale Sportschool worden ouderen in een rolstoel samen met jongeren in bootcamps bij elkaar gevoegd. Zonder het woord vrijwilligerswerk te gebruiken, worden jonge mensen aangemoedigd om een serieuze work-out te combineren met een sociale component. Zo ontstaat een groep “vrijwilligers” die zich nooit zomaar zouden aanmelden als vrijwilliger in de ouderenzorg.

Deze sessie is niet alleen interessant voor zorg- en welzijnsmedewerkers die met hun voeten in de klei staan, maar ook voor bestuurders en beleidsmakers in zorg, welzijn en cultuur. Aan de hand van een aantal voorbeeldprojecten nemen Sjaak en Rosé je mee in het hele proces. Nieuwsgierig? Meld je aan voor de videosessie op 29 juni.

De sessie wordt in samenwerking met Kunstloc Brabant georganiseerd. 

Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan onze online bijeenkomsten. Heb je toegankelijkheidswensen? Neem gerust contact met ons op om je wensen te bespreken.

Schrijf in! klik op de gele button

De conference beheerder is:

Specialist cultuur, zorg en welzijn