Jongeren en ouderen kunnen veel voor elkaar betekenen. Dat hebben veel culturele projecten al laten zien. Maar wat is die betekenis precies? Waar zit de toegevoegde waarde in van deze samenwerking? Zorgt het uiteindelijk voor een langdurig contact, of blijft het bij een incidentele ontmoeting? En hoe zorg je er voor dat ouderen en jongeren deelnemen aan jouw activiteit?
In deze sessie gaan we in op de betekenis van intergenerationeel werken en hoe je dat op een goede manier aan kunt pakken.
Jolanda Lindenberg en Lieke de Kock van Leyden Academy bekeken in 2021 meerdere intergenerationele projecten en zagen daar hoe betekenisvol contact tussen oud en jong tot stand kan komen. In een korte inleiding vertellen zij meer over de inzichten die zij hebben opgedaan.
Hedzerd de Boer, projectcoördinator bij Cultura Ede, vertelt over het project Meet the Ancestors. In dit project hebben zij jongeren uitgedaagd om iets te laten zien van de culturele uitingen uit het land van hun voorouders. Op die manier hoopten zij dat de jongeren zich trots zouden voelen op hun roots, en vroegen zij aandacht voor multicultureel erfgoed.
Monique Masselink is artistiek leider van Pra Muziektheater. Pra Muziektheater heeft meerdere intergenerationele projecten op zijn naam staan. Ouderen en kinderen en/of jongeren werken mee aan muzikale voorstellingen waarin dans en beweging centraal staan. Monique neemt ons mee in de werkwijze en de betekenis van deze projecten voor jong én oud.
Boaz Boele tot slot werkt o.a. voor het initiatief Lang Leve Kunst en Naoberschap in de Achterhoek. Hij werkt met theater en verhalen, en zorgt op die manier voor verbinding tussen jongeren en ouderen.