Channel Cultuur, Zorg & Welzijn

Landelijk channel

Cultuur, Zorg & Welzijn Videosessies (archief)

Videosessie
Over samenwerking zorg en cultuur, onderzoek, geld en praktische tips van de betrokken professionals
Tijdstip: Deelname gesloten

Eenzaamheid verminderen bij ouderen? Succesvol project Tijd van je Leven onthult hun succes

https://zoom.us/j/95213038454?pwd=N1V3WnRqL3VZTFk4b0VaaHU2UDRzdz09

Maak tijdens deze videosessie kennis met Tijd van je leven, een succesvolle preventieve aanpak om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan en positieve gezondheid te stimuleren.

Tijd van je leven is een intensieve samenwerking tussen GGD West-Brabant, kunstenaars, cultuur- en zorginstellingen in verschillende Brabantse gemeenten. Om veranderingen in eenzaamheid, beperkingen en positieve gezondheid in kaart te brengen is de aanpak uitgebreid onderzocht. De resultaten zijn opmerkelijk: een afname van emotionele eenzaamheid en van ervaren beperking in beweging. En een toename in positief ervaren kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren

Sandra Kuiper, projectleider wetenschappelijk onderzoek van de GGD West-Brabant en Gertjan Endedijk, directeur-bestuurder Nieuwe Veste Breda lichten de aanpak toe. Ze vertellen over de methodiek, financiering, onderzoeksresultaten, succesfactoren en valkuilen,  samenwerking en de plannen voor een landelijke uitrol. 

Anneke Wijn, projectleider CultuurCompaan Roosendaal, Anton Watzeels , docent beeldende kunst en Atty Bax, adviseur Kunst, zorg & gezondheid, Kunstloc Brabant geven in korte presentaties een indruk van de verschillende activiteiten.

Tot slot ook nog een korte presentatie over een handig gespreksinstrument ‘Integraal samenwerken tegen eenzaamheid met kunst en cultuur’. 

Meer weten over deze succesvolle aanpak? Meld je dan aan voor deze videosessie.

Geef ons feedback

Wat vond je van de online sessie "Eenzaamheid verminderen bij ouderen? Succesvol project Tijd van je Leven onthult hun succes"?

Rate deze online sessie en geef ons feedback! We verwerken het voor de volgende keer.

Om deze sessie feedback te geven dien je te zijn ingelogd.

Deelname gesloten

De conference beheerder is:

Specialist cultuur, zorg en welzijn

Tip!

Op de website van LKCA staat een uitgebreid kennisdossier over de inzet van cultuur om eenzaamheid te verlichten. Goede voorbeelden, meer informatie over de effecten, tips voor samenwerking en literatuurtips. Neem een kijkje op: https://www.lkca.nl/artikel/cultuur-en-eenzaamheid/. 

Videosessie
Hoe bereik je ze, wat is succesvol, en hoe kom je aan geld?
Tijdstip: Deelname gesloten

Cultuur voor ouderen in de wijk: aan de keukentafel, via de brievenbus of om de hoek

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/96018049563?pwd=eFZ4aUxlMlZReGNOVEd4NVRZUVdyQT09

Meeting ID: 960 1804 9563

Passcode: 896140

Actief iets aan kunst en cultuur doen is voor ouderen een fijne uitlaatklep, vermindert de eenzaamheid of is een ontspannen tijdsbesteding. De afgelopen tien jaar hebben culturele instellingen en cultuurprofessionals honderden activiteiten ontwikkeld gericht op verschillende groepen ouderen. Van ouderen in zorginstellingen tot actieve, zelfstandige senioren. Maar hoe bereik je nu de groep die steeds groter wordt: de kwetsbare, thuiswonende oudere? Een groep wiens bestaan wel wat kleur kan gebruiken.

In deze sessie maak je kennis met succesmethoden hoe je die groep ouderen bereikt. En hoe je daarbij goed samenwerkt in de wijk. En niet onbelangrijk: hoe je aan je geld komt. 

Maria van der Post, projectleider Lang Leve Kunst en Naoberschap bij Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem, laat ons zien hoe ze zelfstandig wonende ouderen actief bij hun culturele projecten betrekt. Martin Oosterheert, kwartiermaker Florence Actief bij zorginstelling Florence in Den Haag, vertelt over hun visie en werkwijze hoe zij vitale 60-plussers in de wijk proberen te verbinden aan kunst- en culturele projecten en daarmee een bijdrage te leveren aan de gezondheid en vitaliteit van deze doelgroep. Financiering van activiteiten voor ouderen is soms ook nog een uitdaging. Lonneke Regter, directeur van Fonds Sluyterman van Loo, en initiatiefnemer van het gezamenlijke nieuwe Lang Leve Kunst Fonds, vertelt over de kansen en mogelijkheden van financiering.

Op zoek naar inspiratie voor je werk met ouderen? Meld je dan voor deze sessie.

Bereid je voor door de volgende stukken te lezen:

Geef ons feedback

Wat vond je van de online sessie "Cultuur voor ouderen in de wijk: aan de keukentafel, via de brievenbus of om de hoek"?

Rate deze online sessie en geef ons feedback! We verwerken het voor de volgende keer.

Om deze sessie feedback te geven dien je te zijn ingelogd.

Deelname gesloten

De conference beheerder is:

Specialist cultuur, zorg en welzijn
Videosessie
Wat werkt er en hoe pak je het aan?
Tijdstip: Deelname gesloten

Veerkrachtige jongeren? Zet kunst en cultuur in!

<< Link niet ontvangen in de mail? Volg deze link om naar de meeting te gaan: https://us02web.zoom.us/j/81681562402?pwd=dnJsTHZRdzlqRjZCZ1h0bnZ5aXNBZz09 >>

Kunst en cultuur dragen positief bij aan de mentale gezondheid van jongeren. Via een krachtenbundeling tussen jongerenwerk, cultuurprofessionals en het gezondheidsdomein, willen we hier optimaal mee aan de slag. Daarom organiseren wij - LKCA en Alles is Gezondheid -  samen een bijeenkomst over dit onderwerp. Over wat er werkt, hoe het werkt en randvoorwaarden voor een succesvolle aanpak.

Keynotespreker 

Met een inspirerende keynote van Maike Kooijmans, lector Opvoeden voor de Toekomst aan Fontys Hogeschool Pedagogiek trappen we af. Zij gaat in op het belang van cultuurdeelname om zo de veerkracht en weerbaarheid van jongeren te vergroten.

De praktijk: hoe werkt het?

Hoe doe je dat in de praktijk: cultuur inzetten om jongeren veerkrachtiger te maken? Leonie Gossens van Art United/Huis73 vertelt hoe ze creativiteit als verbindende schakel inzet tussen jongeren in hun online community. Singer/songwriter en pedagoog Dherl Deekman van Toekomst Muziek gaat in op zijn coachende werkwijze om jongeren in een kwetsbare positie te empoweren via muziek. 

Meedenken en meer weten over de waarde van cultuur voor de veerkracht en mentale gezondheid van jongeren? Meld je meteen aan voor 23 maart. 

Bereid je voor door de volgende stukken te lezen:

Geef ons feedback

Wat vond je van de online sessie "Veerkrachtige jongeren? Zet kunst en cultuur in!"?

Rate deze online sessie en geef ons feedback! We verwerken het voor de volgende keer.

Om deze sessie feedback te geven dien je te zijn ingelogd.

Deelname gesloten