Webinar
Transitie in gemeentelijk beleid: hoe dan?  
Loop je rond met vragen over het hoe van domeinoverstijgend samenwerken in jouw gemeente?  Ben je benieuwd naar nieuwe kennis hierover of nieuwsgierig naar wat participatief actieonderzoek hierin kan betekenen? Meld je dan aan voor deze online bijeenkomst

Gemeenteambtenaren en programmamakers in cultuur, zorg en welzijn werken steeds vaker samen aan gemeenschappelijke doelen. Niet alleen omdat domeinoverstijgend ‘moet’; ook omdat het veel oplevert aan innovatie en het bereiken van doelen en doelgroepen. Tegelijk worstelen veel gemeenten met vragen over hoe zij de samenwerking en uitkomsten daarvan kunnen verbeteren en verduurzamen. 

Nieuw onderzoek  

Er is tot op heden niet veel onderzoek gedaan naar hoe je op een goede manier de omslag kunt maken naar domeinoverstijgende samenwerking in gemeentelijk beleid. Daarom sloegen LKCA en onderzoeksbureau Pluut & Partners de handen ineen en deden zij afgelopen jaar in samenwerking met de gemeenten Tilburg en Assen participatief actieonderzoek.  

De resultaten van dit onderzoek zijn verzameld in de nieuwe publicatie Hoe doe je dat (goed)? Domeinoverstijgend samen-werken in de gemeentelijke organisatie. Hierin delen de onderzoekers werkzame elementen en slimme interventies die samenwerking in gemeentelijk beleid bevorderen.  

Interactieve bijeenkomst 

Tijdens deze online bijeenkomst presenteren de onderzoekers de kersverse resultaten. Je krijgt praktische handvatten over hoe je de samenwerking tussen cultuur en andere sectoren in jouw gemeente kunt versterken. Ook leer je basiskennis over het hoe en waarom van participatief actieonderzoek. En we gaan actief aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Dat doen we met een interactieve (intervisie)werkvorm die ervoor zorgt dat iedereen de bijeenkomst wijzer verlaat.

Heb jij een vraag of dilemma over de transitie in (jouw) gemeentelijk beleid? Je kunt dit tijdens deze sessie inbrengen en advies krijgen van de aanwezigen. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw vraag aan bod komt, laat dit dan alvast weten in een mailtje aan Finn via FinnMinke@lkca.nl 

Na afloop van de bijeenkomst krijg je de publicatie Hoe doe je dat (goed)? Domeinoverstijgend samen-werken in de gemeentelijke organisatie

Voor wie? 

Deze bijeenkomst is primair bedoeld voor beleidsmedewerkers bij gemeenten.

Met bijdragen van 
Ulco Mes en Hidde Bassant (Gemeente Tilburg)
Maarten Ton en Afien Valkenborg (Gemeente Assen)
Bettine Pluut en Mark Smelik (Pluut & Partners)
Josefiene Poll en Luud Goossens (LKCA)  
 

Praktische informatie
01 oktober 2024
10:30 tot 12:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Foruq Wahedi
Foruq Wahedi
Beleidsadviseur Cultuur en Evenementen
Profielfoto van Kim Lokers
Kim Lokers
Beleidsmedewerker
Profielfoto van Marlous Pippel
Marlous Pippel
Webredacteur
Profielfoto van Ellen Peters
Ellen Peters
Theaterprogrammeur
Conference beheerder
Profielfoto van Beheerder LKCA
Beheerder LKCA
Specialist cultuur, zorg en welzijn
Webinar
Whitepaper Arts in health: een nationale agenda

16 februari werd in Groningen de whitepaper Arts in Health: een nationale agenda gepresenteerd.

Arts in Health Netherlands heeft een whitepaper opgesteld dat aantoont dat kunst een waardevolle rol speelt in het humaniseren en toekomstbestendig maken van de gezondheidszorg. Onderzoek wijst uit dat activiteiten zoals het zingen in een koor of een bezoek aan musea niet alleen plezierig en inspirerend zijn, maar ook aantoonbare voordelen hebben voor de gezondheid. Ondanks deze bevindingen wordt kunst nog steeds veel te weinig ingezet in onze gezondheidszorg. Arts in Health Netherlands pleit voor het integreren van kunst en creativiteit in zorginstellingen en gemeenschappen ter bevordering van gezondheid en welzijn. 

De whitepaper is een intersectorale verkenning van arts in health in Nederland en dient als een oproep tot actie en bevat een agenda en doelen voor de komende 10 jaar. 

Heb je de presentatie gemist?  En ben je benieuwd naar de inhoud van de agenda? Sluit dan aan bij deze videosessie op dinsdag 19 maart.
 
Johan Kolsteeg, onderzoeker bij Rijksuniversiteit Groningen, neemt ons mee in de inhoud van de whitepaper. Hij vertelt over de aanleiding voor het whitepaper en de kansen die arts in health kan bieden om de uitdagingen in de gezondheidszorg aan te gaan.
 
De whitepaper Arts in Health komt voort uit een samenwerking tussen Leyden Academy, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Arts in Health Netherlands; Aletta Jacobs School of Public Health, Universitair Medisch Centrum Groningen en LKCA.

Praktische informatie
19 maart 2024
15:30 tot 17:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Rieneke Eggink-Denissen
Rieneke Eggink-Denissen
Beleidsrealisator
Profielfoto van Anika Etman
Anika Etman
Aanjager Kunst en Cultuur GGzE
Profielfoto van Julia Alvares
Julia Alvares
Docent cultureel erfgoed
Conference beheerder
Profielfoto van Beheerder LKCA
Beheerder LKCA
Specialist cultuur, zorg en welzijn
Webinar
Cultuur en Positieve Gezondheid: zo dus  
Actuele kennis uit onderzoek & praktijk  

Actuele kennis uit onderzoek & praktijk

Wat is de betekenis van cultuurdeelname voor gezondheid? Deze vraag krijgt de laatste jaren toenemende aandacht. In deze interactieve videosessie krijg je de laatste informatie uit onderzoek en praktijk en word je uitgedaagd om deze kennis te verbinden aan je eigen werk en kijk op kunst, welzijn en gezondheidszorg. 

Met de komst van Positieve Gezondheid zoeken beleidsmakers, welzijnsprofessionals en zorgverleners naar nieuwe denk- en werkwijzen: waarbij niet meer uitsluitend wordt gestreefd naar het verlichten of genezen van ziekte en pijn; maar waarbij ook preventie en zingeving belangrijke parameters zijn voor gezondheid. Daarbij wordt steeds vaker samengewerkt met cultuurmakers.  

Onderzoek en ervaringskennis 
Om een antwoord te geven op de vraag wat de betekenis is van actieve cultuurparticipatie voor het bevorderen van (positieve) gezondheid deden iPH en LKCA gezamenlijk onderzoek: een literatuurstudie en casusonderzoek bij een aantal praktijken. Het onderzoek richtte zich met name op de betekenis van cultuurparticipatie binnen de eerstelijnsgezondheidszorg.  
Begin november 2023 werden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd tijdens een expertmeeting; tijdens deze videosessie ook aan een breder publiek.   

Eén van de praktijken die hebben deelgenomen aan het onderzoek is Cultuur op Recept Nijmegen, een initiatief vanuit Lindenberg Cultuurhuis. Tijdens de videosessie deelt Björn Sluiter (hoofd cultuur & maatschappij Lindenberg) zijn ervaringen met dit project. Nog onder een klein voorbehoud sluit ook de betrokken welzijnsprofessional aan.  

Josefiene Poll (specialist onderzoek LKCA) is een van de auteurs van het onderzoek. Zij licht de onderzoeksresultaten toe en schetst welke (vervolg)vragen er open liggen.  

Je bent van harte uitgenodigd om tijdens de bijeenkomst je gedachten te delen en vragen te stellen.  

Praktische informatie
05 december 2023
09:30 tot 11:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Elien Cusveller
Elien Cusveller
Beleidsmedewerker
Profielfoto van Charissa Pandey-Weeda
Charissa Pandey-Weeda
Beleidsadviseur Sociaal Domein
Conference beheerder
Profielfoto van Finn Minke
Finn Minke
Specialist cultuurparticipatie/zorg en welzijn