Vraag

4 april 2023
Profielfoto van Merit de Valk
Specialist Beleid
OPROEP

“OPROEP VOOR CULTUURAMBTENAREN:
Meld je aan om als gemeente deel te nemen aan de LKCA intervisiegroep Cultuur, Zorg en Welzijn”

Toelichting

Eind 2022 voerde LKCA het onderzoek ‘Cultuur, Zorg en Welzijn in Gemeentelijk Beleid’ uit. Dit onderzoek laat zien dat er veel vraagstukken en uitdagingen zijn bij het leggen van de verbindingen tussen de genoemde domeinen. Denk aan het overbruggen van cultuurverschillen, duurzame en gezamenlijke financiering en het kunnen creëren van draagvlak.  

  • Als follow up van het onderzoek, gaan we een intervisiegroep opzetten met beleidsmedewerkers van gemeenten. Hierin zoeken we samen antwoorden op dilemma’s die ze in de praktijk tegen komen bij het leggen van verbinvden tussen cultuur, zorg en/of welzijn. Graag plannen we 4 intervisiebijeenkomsten, 2 voor de zomer (mei / juni) en 2 erna (september/oktober/november). 
  • Aanvullend op de intervisiegroep, gaan we actieonderzoek doen in enkele gemeenten, om te kijken hoe je in de praktijk de verbinding goed maakt. Hierin betrekken we, naast de beleidsmedewerker cultuur, ook de beleidsmedewerker zorg en welzijn van de betreffende gemeente(n) en mogelijk andere partijen uit het veld. 

Meedoen aan de intervisiebijeenkomst betekent dat je actief samen met andere gemeenten werkt aan de versterking van cultuur, zorg en welzijn in jouw gemeente. Door ervaringen, best practices en valkuilen uit te wisselen, creeren we handvatten die in jouw gemeente bruikbaar kunnen zijn voor de verdere versteviging van de samenwerking. 

We zoeken voor de intervisiegroep ca 10 gemeenten door het hele land. Heb je als gemeente interesse om deel te nemen aan de intervisiegroep en/of het actieonderzoek? Reageer dan hieronder! LKCA zal uiteindelijk een selectie maken van deelnemers waarbij o.a. rekening wordt gehouden met een goede spreiding. 

Motivatie

De verbinding tussen Cultuur, zorg en welzijn is onverminderd relevant, zeker na de komst van de brede SPUK. Hierin zijn rijksmiddelen bedoeld voor sport en bewegen, cultuurparticipatie, gezondheid en sociale basis samengevoegd. Domeinoverstijgend en integraal werken in het sociaal domein staat binnen de brede SPUK centraal.

Werkgebied

Landelijk Kenniscentrum voor Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA)

Deze vraag heeft nog geen reacties.